Vi fikk kloa i litt belgisk klostergjær og sparte til krans og levde flere timer i sølibat før bryggingen av dette ølet. 8,5% alkohol, tilsatt både sukker og sirup, i god belgisk stil.
En ekte bayerische kellerbier ungespundet hefetrub. Vi trenger kanskje ikke si så mye mer om dette ølet, da vi regner med folk flest har stålkontroll på bayerische kellerbier ungespundet hefetrub. Men for de som fortsatt lurer er bayerische kellerbier ungespundet hefetrub Tyskland sin versjon av de tradisjonelle real cask ales fra England. Altså øl som er gjæret uten mottrykk, og dermed har et naturlig lavt kullsyreinnhold. En bayerische kellerbier ungespundet hefetrub er aldri feil!
Vi fikk en utfordring om å lage juleøl. Etter mye smaking av øl og sushi kom vi, i samråd med Mathallen i Tromsø og Nofima, fram til at saison passet godt. Dette ønsket vi da å kombinere med gamle japanske skikker og tilsatte 40 liter grønn te.
En red ale brygget på samme oppskrift som i 2015, men denne gangen også på flasker - med etikett. Et mellommørkt juleøl-alternativ, for alle vet jo at julen ikke er hvit. Den er rød.
En engelsk bitter. I utgangspunktet ikke et vanlig juleøl, men passer til ribbe og pinnekjøtt!
Eivin ønsket å lage et eget øl til Kjeller 5 og gikk løs på en amber ale.
Jubileumsår for Parkenfestivalen og de ønsker å bruke lokale råvarer i bryggingen. Vi fikk tak i mjødurt fra Misvær som vi tilsatte i en pale ale. Mjødurten gav et fint preg av både sødme og bitterhet.
Et eget brygg til Parkenfestivalen i Bodø.
En urban ale. Café Sånn etterspurte en sterkere saison, så vi laget denne. 6,7%, med en amerikansk sitruspreget humleprofil og 8 kg fersk appelsin.
Et øl som ble brygget til 2-årsdagen til FLOW i Tromsø.
Vinner av hjemmebryggerkonkurransen, Vegar Skogland, fikk ta med seg vinneroppskriften og brygge i mikrobryggeriet. En dobbelbock som fikk stå 9 måneder på lagring før salg.
Dobbel ipa. Mer av alt. Mer sødme. Mer fylde og viktigst av alt - mer av humle!
En lettere og mindre fyldig porter. 4,2% alkohol, og mindre av alt en tradisjonell porter har.
Vår versjon av Macks klassiker Haakon. Brygget på samme oppskrift og fremgangsmåte, men 6,5% alkohol og ufiltrert.
Oppkalt etter Turbonegers låt, rett og slett fordi IPA og rock går sammen som egg og bacon! Første versjon av vår brygghus-ipa.
Første utkast av det som skulle bli et standardbrygg. Røkt, sterk, smaksrik og hårete. Skikkelig tøffing!
Pale ale brygget i lag med Violet Road - navngitt etter en av sangene deres.
Rauchbier, eller røykøl, er for mange en ny opplevelse. Dette tradisjonsrike tyske brygget inneholder 96% røykmalt og 4% fargemalt. Brygget sammen med, og etter idé fra Marcus Buck.
Navnet betyr "no bullshit", og det er akkurat det dette er.
Ekte tysk schwarztbier brygget sammen med, og etter idé fra Marcus Buck.
Første utgave av det som skulle bli et av våre standardprodukt.
En humle-restefest! Her skulle vi bruke opp alle humlerestene vi hadde liggende. 13 sorter i antallet. Vi brygget den i åpne gjæringskar og karboniserte i lukkede tanker.
Se for deg en brun engelsk pub, med lunken øl, uten kullsyre og lavt alkoholnivå. Dette ønsket vi å lage selv. Kunsten å lage alkoholsvake øl med mye smak er utrolig utfordrende. Løsningen ble få, men gode råvarer.
En pale ale brygget for Smiths Sportsbar i Bodø
Rune ville se hvor langt han kunne tyne Mack-gjæren i denne varmgjærede, dobbelbocken med røykmalt. Svaret ble 9,99%. Ølet ble ikke solgt før 2015 julen.
Hva skjer når man lager Arctic Beer, men bytter ut Macks gjærstamme med villgjær? Man får Arctic Sour beer. Vår første surøl, med nydelige toner av ripsbær og grønne epler.
Vi fikk en utfordring om å lage et øl som skulle passe perfekt til høstens lammeretter, men også kunne være et drikkeøl. Brygget sammen med og for Eide Handel.
Juleøl med nellikspiker og kanelbark.
Brygget i forbindelse med kulturnatta i Tromsø. Artig idé, gøy med åpen brygging, festlig navn, men selve ølet ble ikke noe særlig....
En brown ale. Bare sexy!
En hvete ale, kanskje det lyseste ølet vi har laget.
"Høres ut som en jævlig dårlig idé, peis på". Dette var de oppmuntrende ord vi fikk fra bryggerimesteren når vi foreslo å lage et hveteøl med to forskjellige gjærstammer.
Belgisk tripel. Mesket i to omganger for å få nok malt gjennom brygghuset til de enorme alkoholmengdene. Et utrolig godt balansert øl på 9,5% som oppleves mer som 5-6%. Litt skummelt egentlig.
Ipa. Brygget med Chinook, Cascade og den überfrekke slovenske publikumsfavoritten Bobek.
En tysk ale. Brygget til Sjakk OL i det gamle fullgodslageret til Mack.
Saison - 4,7%. Etter responsen på saison vs. sjømat fra 2015 gikk vi i tenkeboksen og forsøkte å forbedre suksessoppskriften.
Saison - 4,7%. Første gangen vi virkelig prøvde å treffe med linken mellom øl og sjømat.
IPA - 4,7%.
Brown Ale - forgjengeren til det som skulle bli Macks brown ale i smaksserien. 4,7%
Steam beer med innslag av fersk ingefær. 4,7%
Hveteøl - denne gangen på 4,7%.
Hveteøl, 7,2%. Nydelig øl, men litt for sterkt for festivalbruk.
Mt. Hood er vår amerikanske lager. Originalt brygget med Chinook, Cascade og Mt.Hood humle. Etter at vi justerte resepten og tok bort nettopp Mt. Hood humlen byttet vi navnet til Lemmy - slik vi kjenner ølet i dag.
Et lagerøl gjæret med eikespon fra et gammelt gjæringskar fra Mack.
Et juleøl med tilsetting av julete. Det viste seg dog å være utilfredsstillende hva angår julestemning, så vi tilsatte grønn kardemomme, stjerneanis, nellikspiker og kanelbark - og vipps! God jul!
Tredje året med buktaøl. En varmgjæret lager, krydret med fersk ingefær. Gjestebryggere Robert Dyrnes og Christopher Madsvåg.
En amerikansk brown ale med amerikansk humle, smakssatt med mjødurt.
En Irish Dry Stout med goldingshumle og krøkebær fra lofoten. Gjestebrygger Veronica Evertsen
Extra Special Bitter, også laget til Skarven.
En Brown Ale laget til Skarven - puben, ikke fuglen.
Et øl oppkalt etter den blonde krølltoppen på Ølhallen!
Formål: Lage en god Pale Ale med engelskSafale S 04 gjær, engelsk Willamette og Goldings humle, samt Weyermann Pale Ale Malt. Brygges 06.04.11 som en del av bryggerkurs med 13 deltagere fra næringslivet i regi av Spindelfisk.
Heftig porter med mye av alt! Gjestebrygger Esben Rørnes
Prøvebrygging av det som skal lanseres som jubileumsøl for Mack.
En lys, tsjekkisk pils med aromatisk humlepreg fra Saazer
Utvikle et kraftig julebrygg med høy og aromatisk bitterhet.
Teste hvor rødt et øl kan bli. Bruker 25% Cara Red som er maks anbefalt av Weyermann. Fargen kommer fra Cara Red. Gjær 1522. Program Pils original. Medbryggere 3BIO ved Tromsdalen Videregående. Spalter er en tysk nobel humle og noe krydderaktig aroma.
Teste om det er mulig å lage en god Sweet Stout Kategori 13B med pilsnermalt, crystal og sjokolademalt. 1968 Spesial London Ale. Gjærtemperatur: 18-22°C Forgjæringsgrad: 67-71% Kraftig flokkulerende overgjær med rik, maltig karakter og balansert fruktighet. Denne gjærstammen er så flokkulerende at ekstra lufting og omrøring kreves.
Dette ølet blir en norsk porter som virkelig signalerer den norske natur og renhet. Einer og fjellbjørk tilsettes for å få dette så tradisjonelt norsk som mulig. Anbefalt fra Nordlysmat er 5 gram fjellbjørkeløv pr liter væske og 0,5 gram einebær/bar pr liter væske.
En Imperial Stout med Bocca sjokolade tilsatt Nottingham gjær.
Utvikle en Steamer (hybridøl) med Macks standard lagergjær. Gjæringstemperatur 16-18°C i åpne gjæringskar. Medbrygger Marcus Buck
Brygge en mørk, premium økologisk bayer. Humletype er økologisk Hallartau Tradition fra Tyskland med 6,6 % alfasyre. Organisk malt kommer fra Weyermann, Bamberg, Tyskland. Det brukes 1522-gjær
Økologisk pilsner er brygget på sertifisert pilsnermalt fra Weyerman, Tyskland og sertifisert humle fra Oldham Hop Haven, New Zeeland. Fargen er strågul og sannsynligvis det lyseste ølet produsert av Mack (farge 4,8 EBC). Humletypen Cascade gir en blomsteraktig aroma. Hele blomster er tilsatt i gjæringstanken. Ølet er middels bittert (17 EBU). Alkoholstyrken er 4,2 vol %.
Utvikle et kaffe øl bygget på Brown Ale. Det ble gjort forsøk med både La Montana og Tijuco Preto. La Montana smakte bedre enn Tijuco Preto i Brown Ale. Det ble forsøkt med 5, 10, 20, 30 og 40 ml kaffe pr 120 ml øl. Det beste resultatet ble 30 ml kaffe (110 g / 1,8 l kaffe) til 120 ml øl. Gjærstamme er 1318 London Ale III.
Smaking ble gjort 5/1-07 av Bjørn Helberg, Rune Lennart Andreassen og Christian Ødegård
(Red.anm; Det var smak av kaffe fra all øl som ble brygget på samme tanken i lang tid etterpå)
Utvikle et øl med litt mer farge og litt mer skum. Fargen kommer fra Dark Ale 30 og skummet fra Wheat Malt. Gjær 1522. Program Pils original. Medbrygger Rune Andreassen og Generell Mikrobiologi.
Utvikle en Chocolate Porter med Special London Ale jäst (Brewer's Choice 1968). Spesifikasjoner gjær: gjærtemperatur 18-22°C, forgjæringsgrad 67-71 %. Dette er en kraftig flokkulerende overgjær med rik, maltkarakter og balansert fruktighet. Denne gjærstamme trenger sannsynligvis ekstra beluftning og omrøring. Rune A skal brygge. Brygging 10.10.06.
Brygge en lys pilsner med humledosering som Bryggerikaia Bodø og meskeprogram som Lervig Aktiebryggeri. Victoria Bakken var medbrygger.
Teste om det er mulig å lage en god trappist med Macks egen gjærstamme og i stående, lukkede tanker. Fagbrevkandidatene skal få prøve seg i praktisk brygging.
Ølet ble destruert.
En gjenskaping av en juleølresept fra 1936.
Formålet her var å utvikle en rødt, lyst juleøl Rødfargen kommer fra ristet bygg. Som basis brukes SMRPRTY men bitterhet justeres opp til 20-22 BU i ferdig vare. I tillegg brukes Saaz som aromahumle. Denne tilsettes 5 min før kokeslutt for å få mest mulig aroma. Gjær 1522 (Red.anm: Mack-gjær).
Konklusjonen fra 2005:
"Fargen blir betydelig mørkere enn tenkt. Dette er naturlig ved slik tilsetning av røstet bygg med farge på 1100 – 1200. Volumet ble litt stort. Muligens blir ølet litt for alkoholsvakt og får for liten bitterhet.
For mørkt og ubalansert.
Destruert uke 26."
Teste om det er mulig å lage god Low Carb med lengre mesking og ved bruk av sukker i slutten av koketiden. Mack-gjær ble brukt. (I slutten av resepten står følgende notis, med meget liten skrift: "Tanken var frosset og ble destruert 5/12-05")
Brygge en lys pilsner med humledosering som Bryggerikaia Bodø og meskeprogram som Lervig Aktiebryggeri.
Formålet her var å teste om det er mulig å lage en Bitter med 1968 London ESB Ale Yeast i stående, lukkede tanker.
Formålet her var å teste om det er mulig å lage en god Brown Ale med 1968 SP London Wyeast 125 ml XL Small Pack i stående, lukkede tanker.
Formålet her var å teste om det er mulig å lage godt hveteøl med Weihenstephan gjærstamme (Brewer’s Choice 3068) og i stående, lukkede tanker.
Her var målet å utvikle et lyst øl med alkoholinnhold som samsvarer med skatteklasse A. Altså alkoholfritt
En lys og frisk lager, brygget med noe hvetemalt som gir en økt fruktighet. Ble løftet opp til fullskala-bryggeriet.
Fembøring er et smaksrikt, velbalansert øl med en dyp rødlig farge og en rik, fruktig aroma med innslag av blant annet karamell. Den passer til tradisjonelle, norske matretter, og bør serveres ved litt høyere temperatur enn pils.
Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Lukk